سنسورها اغلب برای درک اطلاعات تماسی، تنشی، مجاورتی، بینایی و صوتی بهکار میروند. عملکرد سنسورها بدینگونه است که با توجه به تغییرات فاکتوری که نسبت به آن حساس هستند، سطوح ولتاژی ناچیزی را در پاسخ ایجاد میکنند، که با پردازش این سیگنالهای الکتریکی میتوان اطلاعات دریافتی را تفسیر کرده و برای تصمیمگیریهای بعدی از آنها استفاده نمود.
سنسورها را میتوان از دیدگاههای مختلف به دستههای متفاوتی تقسیم کرد که در ذیل میآید:
a. سنسور محیطی: این سنسورها اطلاعات را از محیط خارج و وضعیت اشیای اطراف ربات، دریافت مینمایند.
b. سنسور بازخورد: این سنسور اطلاعات وضعیت ربات، از جمله موقعیت بازوها، سرعت حرکت و شتاب آنها و نیروی وارد بر درایورها را دریافت مینمایند.
c. سنسور فعال: این سنسورها هم گیرنده و هم فرستنده دارند و نحوه کار آنها بدین ترتیب است که سیگنالی توسط سنسور ارسال و سپس دریافت میشود.
d. سنسور غیرفعال: این سنسورها فقط گیرنده دارند و سیگنال ارسال شده از سوی منبعی خارجی را آشکار میکنند، به همین دلیل ارزانتر، سادهتر و دارای کارایی کمتر هستند.
سنسورها از لحاظ فاصلهای که با هدف مورد نظر باید داشته باشند به سه قسمت تقسیم میشوند:
§ سنسور تماسی: این نوع سنسورها در اتصالات مختلف محرکها مخصوصا در عوامل نهایی یافت میشوند و به دو بخش قابل تفکیکاند.
i. سنسورهای تشخیص تماس
ii. سنسورهای نیرو-فشار
گروه برق الکترونیک دانشگاه آزاد اسلامی شوشتر 85
ادامه مطلب...
نویسنده : مهدی معمار » ساعت 12:0 صبح روز یکشنبه 86 آذر 25
زیردریاییها از شگفتانگیزترین اختراعات بشر هستند. طی صدها سال دریانوردان فقط میتوانستند روی عرشه کشتیها کار کنند. اختراع زیردریایی به انسان اجازه داد تا بتواند همچون موجودات دریایی برای مدت طولانی (ماهها و حتی سالها) در زیر دریا زندگی کند. ما اختراع زیردریاییهای پیشرفته را مدیون مسابقه تسلیحاتی جنگ سرد بین دو ابرقدرت شرق و غرب در قرن بیستم هستیم! دانشمندان برای ساخت و حرکت دادن زیردریاییها از چندقانون استفاده کردند.
ما ابتدا به بررسی دو قانون مهم میپردازیم:
1- قانون ارشمیدس: طبق قانون ارشمیدس بر هر جسم (کمی یا کاملاً) غوطهور در سیال معادل وزن سیال جابجاشده نیرو وارد میشود. همواره وزن جسم بطرف پائین و نیروی شناوری سیال بطرف بالا ظاهر میشوند. هرگاه این دو نیرو با هم برابر باشند (مانند کشتی روی دریا) جسم روی سیال شناور خواهد شد و اگر نیروی وزن بیشتر از نیروی شناوری سیال (مانند سنگ در آب) باشد، جسم کاملاً در سیال فرو خواهد رفت. چگالی جسم به وزن بر حجم تعریف میشود. هرگاه چگالی جسم از چگالی سیال (آب) بیشتر باشد، جسم در سیال فروخواهد رفت.
2- قانون بویل: طبق این قانون در دمای ثابت، حجم و فشار یک سیال رابطه عکس با هم دارند . یعنی هرگاه فشار وارد بر سیال دوبرابر شود، حجم سیال نصف خواهد شد. برهرجسم داخل سیال، فشاری به تمام سطح جسم (متناسب با عمق سیال) بطور مساوی وارد میشود. هرچه عمق سیال بیشتر باشد، فشار وارد بر جسم نیز بیشتر خواهد شد و طبق قانون بویل حجم آن باید کم شود. برای مثال اگر بالون پر از هوایی را به عمق اقیانوس ببریم، فشار عمق آب باعث کم شدن حجم بالون و متراکم شدن هوای داخل بالون خواهد شد. وبرعکس اگر بالون را رها سازیم تا به آسمان برود، چون فشار هوا در ارتفاع کمتر از سطح زمین است، حجم بالون افزایش خواهد یافت.
بیایید این قانون را درمورد خطرات غواصی در عمق بررسی کنیم: درشکل زیر (سمت چپ) ریههای غواصی را درحال شنا در سطح آب میبینید. هرچه غواص به عمق بیشتری برود، فشار وارد بر بدن و ریههای او افزایش مییابد. اگر دمای آب را حدود 04 ثابت درنظر بگیریم، باید حجم ریههای غواص کم شود. ولی حجم ریهها کم نمیشود و درعوض برای خنثی کردن فشار عمق سیال، ریهها هوای بیشتری را جذب میکنند تا فشار داخل ریه با محیط یکسان شود. در عمق 40 متری حجم هوای فشرده شده درون ریه به 4 برابر سطح آب افزایش مییابد که این موضوع میتواند باعث پاره شدن رگها و رسوب نیتروژن در خون و خطر حمله قلبی برای غواص بوجود آورد.
به همین دلیل غواص ها نمی توانند برای مدت طولانی در عمق بیشتر از 30 متری شنا کنند. تاریخچه ساخت زیردریاییها : - در زیردریاییهای اولیه از نیروی دست برای حرکت دادن زیردریایی در اعماق کمک گرفته میشد. در سال 1620 شخص بنام ون دربل اولین زیردریایی را ساخت که میتوانست در عمق 5/4 متری حرکت کند. حجم داخل این زیردریایی بسیار کم بود، بطوریکه فقط یک نفر میتوانست داخل آن قرار گیرد و برای حرکت دادن آن در عمق به یک فرد بسیار نیرومند نیاز بود تا بتواند پرههای جلو و فوقانی را بچرخاند.
ادامه مطلب...
نویسنده : مهدی معمار » ساعت 9:27 صبح روز پنج شنبه 86 آذر 22
ابتدا برنامه بیسکام را که باز کزدید بر روی گزینه newکلیک نمائید تا یه پنجره سفید برای شما باز شود. سپس در بالای صفحه طبق شکل زیر بر روی آیکنrun programmerکلیک نمائید تا پنجره مربوط به پروگرم کردن آی سی برای شما باز شود
البته ممکن هست درباز کزدن این پنجره یه خطایی مربوط به این که فایلی با پسوند .bin را برنامه پیدا نمی کند برای شما ظاهر شود اما به این ارور توجهی نکنید البته لازم به ذکر هست شما باید در این حالت آی سی مربوطه به پروگرم وصل باشد تا با خطاهای بعدی روبرو نشوید.
( )
در پنجره باز شده بر روی آیکن load file into buffer کلیک نمائید
با کلیک یه پنجره برای شما باز میشود و شما باید به مسیری که برنامه در آن پوشه ذخیره شده بروید اما یک نکته را باید مد نظر داشته باشید و آن این که در پایین ضفحه در مقابل files of type باید گزینه intel hex را انتخاب نمائید مطابق شکل زی
ر
و سپس بر روی برنامه مربوطه کلیک نمائید تا برنامه به داخل محیط بسکام به صورت هگز لود شود
و سپس بر روی گزینه auto program chip مانند شکل زیر کلیک نمائید تا برنامه بر روی آی سی شما پرورگم شود به همین راحتی!
امیدوارم که از این اموزش نهایت استفاده را ببرید با تشکر
منبع: یزدکیت دات کام
نویسنده : م ل » ساعت 12:0 صبح روز جمعه 86 آذر 16
شکل مقابل مربوط به HART مدل 275 می باشدکه می تواند انواع مختلفی از ترانسمیترهای ساخت کارخانه های مختلف را به محض اتصال به آنها تشخیص داده و شماره مدل و شماره مختص محل نصب انها را ناسایی کرده وبا وارد شدن به داده های ذخیره شده درون آنها و تنظیمات آن ، اطلاعات مورد نظر را نمایش دهد .
بخش مربوط به لیست ترانسمیترهای قابل شناسایی برای این دستگاه بوسیله اتصال آن به کامپیوتر و نصب آخرین نسخه از نرم افزار مورد نظر ، قابل بروز شدن است .
این دستگاه به دو صورت OFF LINE وON LINEمی تواند کار کند .
در حالت OFF LINE ابتدا تنظیمات مورد نظر ترانسمیتر در یک لیست مشخص انجام می شود سپس HART را به ترانسمیتر وصل کرده و داده ها را ارسال می کنیم.در حالت ON LINE تغییرات یک به یک صورت گرفته ودر همان لحظه ارسال می شود که باید با واحد عملیاتی هماهنگی گردد.
نویسنده : م ل » ساعت 9:33 صبح روز پنج شنبه 86 آذر 15
این دستگاه می تواند فشار نقطه مورد نظر را اندازه گیری کرده و متناسب با آن سیگنال 4 -20 MA را ارسال نماید .
سنسور آن شامل یک کپسول حاوی سلیکون می باشد که به طرفین آن دو فشار متفاوت اعمال می شود که بر اساس اختلاف این دو فشار، سنسور میلی ولتی را تو لید می کند که توسط مدار الکترونیکی تبدیل به جریان می شود و به خروجی ارسال می شود.
اغلب برای اندازه گیری فشار یک سمت کپسول به هوای آزاد راه دارد و سمت دیگر به نقطه اندازه گیری فشار متصل است .
رنج اندازه گیری دستگاه قابل تغییر می باشد و واحد اندازه گیری نیز می تواند به دلخواه تنظیم شود . این دستگاه میتواند برای اندازه گیری جریان (FLOW) نیز بکار رود.به این ترتیب که با قرار دادن یک ORIFICE بین یک فلنج وگرفتن یک خروجی از ناحیه پر فشار و کم فشار ، به ترتیب قبل و بعد از ORIFICE و اعمال آن به دو طرف کپسول سنسور،می توانیم جریان را اندازه گیری نماییم.
( )
بر روی این دستگاه دوپیچ تنظیم ZERO و SPAN وجود دارد که اولی مربوط به ابتدای رنج و دومی مربوط به گستره اندازه گیری می باشد.(این سمت از سیستم همانند یک مولتی متر تنظیم می شود ) پیچ zero طوری تنظیم می شود که خروجی 4 ma را ارسال نماید سپس متناسب با حد نهایی گستره بعنوان SPAN ، فشار مورد نظر را به دستگاه اعمال می کنیم و پیچ تنظیم SPAN را تغییر می دهیم تا در خروجی 20 ma ایجاد شود اکنون رنج مورد نظر تنظیم شده است . قابل ذکر است که این دستگاه ساخت کارخانه Fisher Rosemountبا شماره مدل 1151 است .نوع دیگر ساخت کارخانه Yokogawa با شماره مدل EJA110A میباشد.
تنظیمات این دستگاه توسط یک HAND HELDانجام می شود .از جمله تغییر رنج اندازه گیری،تغییر واحد اندازه گیری ،نوع خروجی ارسالی وغیره.HAND HELD موردنظر دستگاهی بنام HART COMMUNICATOR است که شکل آن در پست های بعد برای شما کامل آن را تشریح می کنم.و می تواند ترانسمیتر را بدون آن که نیازی به باز کردن باشد درواحد عملیاتی تست یا کالیبره نماید .
این دستگاه به وسیله یک پراب به دوسر سیمهای تغذیه ترانسمیتر وصل شده و با آن ارتباط برقرار می کند .
داده های مورد نظر قابل ذخیره روی HART می باشد تا در زمان مورد لزوم به ترانسمیتر انتقال داده شود .همچنین تنظیمات ذخیره شده روی ترانسمیتر قابل خواندن ونمایش روی HART می باشد .
نویسنده : م ل » ساعت 9:27 صبح روز پنج شنبه 86 آذر 15
این دستگاه برای سنجش گرانروی فراورده های نفتی کاربرد دارد که از جمله آن تهیه انواع روغن های صنعتی با گرانروی مشخص میباشد .
جهت این کار ابتدا باید تا دمای مشخص و ثابت محصول مورد نظر را گرم کنیم سپس با سرعت ثابت توسط یک پمپ از روی سنسور دستگاه عبوردهیم تا متناسب با میزان گرانروی محصول،میلی ولتی تولید شود وسپس با فرستادن آن به مدارات الکترونیکی مخصوص ، اندازه گرانروی آن مشخص شده و نشان داده می شود .
دستگاه شامل یک وان روغن(هان حمام روغن ) و یک المنت حرارتی می باشد که توسط یک مدارکنترل، المنت روشن شده و دمای روغن در 212 درجه فارنهایت ثابت نگه داشته می شود.
لوله های مربوط به عبور محصول و سنسور دستگاه همه درون وان روغن قرار می گیرد که در شکل مشاهده می کنید و یک میکسر روغن درون وان را بهم می زندتا دمابطور یکنواخت به همه روغن برسد.
عملیات دستگاه بطور online صورت می گیرد و اندازه گیری گرانروی محصول بطور مداوم صورت میگیرد.
در پست بعدی با دو مدل ترانسمیتر فشار آشنا خواهیم شد .
نویسنده : م ل » ساعت 8:29 صبح روز پنج شنبه 86 آذر 15
سلام
با توجه نزدیک شدن به زمان امتحانات میانترم و نزدیک تر شدن به امتحانات پایانترم ممکن کمی کمتر به وبلاگ برسیم ولی مطمئن باشید که همیشه مطلب برای ارسال موجود می باشد .
من در سال 84 یک دوره ابزار دقیق در پالایشگاه آبادان رفتم که علاقمندی من رو به این که برای شما از ابزار دقیق بیشتر بنویسیم تقویت کرد.
از این هفته جناب آقای مجتبی پور موسی یکی دیگر از بچه های ورودی 85 به جمع ما اضافه می شود که امیدوارم از مطالب توپی که ارائه می دهد لذت ببرید .
طی چند پست قصد دارم تعدادی از دستگاه های اتاق کالیبراسیون رو برای شما معرفی کنم.
نویسنده : م ل » ساعت 8:15 صبح روز پنج شنبه 86 آذر 15